Arbejdsmiljøleksikon

Guide til arbejdslokaler og væsentlige arbejdsmiljøpåvirkninger

Filter
Lokaliteter:
Arbejdsmiljø:
Fritekst:
 


 
709
Page 1 of 71
IdLokalitetArbejdsmiljøAktivitetHvad er risikoen?Forebyggelse af risikoenLov og vejledninger
248 Anæstesirum og patientforberedelse Ulykkesrisici - Betjening af instrumenter og apparatur Håndtering af patienter og udstyr Risiko for personskade fx i form af stik- eller skæreskader og elektrisk stød under betjening, herunder også eftersyn, rengøring og vedligehold af udstyr, apparatur og instrumenter. Korrekt funktion og betjening af udstyr, apparatur, maskiner og instrumenter. Tilstedeværelse af brugsanvisning og betjeningsvejledning. Instruktion af operatører. Kontrol af rutinemæssigt eftersyn. Gode pladsforhold omkring apparatur, udstyr og tekniske hjælpemidler er vigtige for at udføre arbejdsopgaverne sikkert.
Medicoteknisk udstyr er ikke reguleret af arbejdsmiljølovgivningen.
249 Anæstesirum og patientforberedelse Ulykkesrisici - Adgangsveje Gående og kørende færdsel samt håndtering af patienter og udstyr Risiko for alvorlig personskade i form af skader så som brud, forstuvninger, muskel- og skeletbesvær som følge af fald, slag, løft, træk/skub og påkørsel under håndtering af patienter, materialer og udstyr. Færdselsveje og -arealer, med og uden anvendelse af tekniske hjælpemidler samt bygningsdele, bedriftsindretninger, tekniske anlæg, installationer, må ikke udgøre en fare.
Døre, porte, passager for gående færdsel, korridorer, trapper må ikke udgøre en fare i forhold til trafik. Risici i det daglige arbejde skal kunne imødekommes i de fysiske faciliteter.
250 Laboratorium Ulykkesrisici - Eksplosionsfarer Laboratorie- og forskningsarbejde Risiko for alvorlig personskade i form af forbrænding, skoldning, ætsning samt skader på sanser og bevægeapparat som følge af eksplosion. Kontrollér, at der under udførelse af arbejdsprocesser, analyser og vedligeholdelsesopgaver, hvor der anvendes brandbare væsker og gasser, ikke opstår en eksplosionsfarlig atmosfære.
Undgå samtidig tilstedeværelse af en tændkilde, der kan forårsage en eksplosion.
251 Værksteder Ulykkesrisici - Eksplosionsfarer Reparations- og vedligeholdelsesarbejde Risiko for alvorlig personskade i form af forbrænding, skoldning, ætsning samt skader på sanser og bevægeapparat som følge af eksplosion. Kontrollér, at der under udførelse af arbejdsprocesser, analyser og vedligeholdelsesopgaver, hvor der anvendes brandbare væsker og gasser, ikke opstår en eksplosionsfarlig atmosfære.
Undgå samtidig tilstedeværelse af en tændkilde, der kan forårsage en eksplosion.
252 Kirugisk håndvask Ulykkesrisici - Faldrisici Klargøring før operation Risiko for personskade i form af skader på bevægeapparatet - forstuvninger, brud og hudafskrabninger som følge af fald, grundet glat gulv, niveauforskel, genstande på gulv. Risici i det daglige arbejde skal kunne imødekommes i de fysiske faciliteter og efterlevelse af gældende procedurer.
Bekendtgørelse 835 Faste arbejdssteders indretning
Bekendtgørelse 1839 Arbejdets udførelse
Lovbekendtgørelse 2062 Lov om arbejdsmiljø
AT-vejledning A.1.6 Faldrisiko på gulv
AT-vejledning A.1.15 Arbejdspladsens indretning og inventar
AT-vejledning A.1.9. Faste arbejdssteders indretning
AT-vejledning F.0.5 Forebyggelse af arbejdsulykker i store og mellemstore virksomheder
Branchevejledning Undgå ulykker
253 Toilet/bad Ulykkesrisici - Håndtering af patienter/borgere Assistance ved bad og toiletbesøg Risiko for personskade i form af ulykker ved akut overbelastning resulterende i muskel- og skeletbesvær, forstuvninger og på sigt nedslidning. Forflytning, løft og anden manuel håndtering af personer er arbejdsprocesser, der kan indebære risiko for helbredsskader.
Sørg for personalet er uddannet i forflytnings- og løfteteknikker.
Risici i det daglige arbejde skal kunne imødekommes i de fysiske faciliteter og igennem organiseringen af arbejdet.
254 Depot/lager Ulykkesrisici - Håndtering af udstyr og materialer Manuel håndtering af udstyr, maskiner og materialer Risiko for helbredsskader i form af ulykker, pludselige løfteskader og nedslidning - muskel- og skeletsbesvær, som følge af flytning af byrder, håndtering af materialer og betjening af udstyr der helt eller delvist udføres med muskelkraft. Risici i det daglige arbejde skal kunne imødekommes i de fysiske faciliteter og efterlevelse af gældende procedurer.
Sørg for at personalet er uddannet i arbejds- og løfteteknikker.
255 Værksteder Fysisk arbejdsmiljø - Vibrationer Reparations- og vedligeholdelsesarbejde Risiko for, at vibrationer fra brug af håndværktøj eller håndførte maskiner kan føre til forandringer i fingrenes blodkar, nerveskader og muskel- og skeletbesvær. En varig skade der ses i relation til hånd-arm vibrationer er "hvide fingre". Vedligehold af værktøjer og maskiner er vigtig og der er krav om eftersyn af elektriske håndmaskiner. Under brug kan der anvendes vibrationsdæmpende handsker. Gennem arbejdets organisering, kan den enkeltes arbejdstid med et vibrende håndværktøj eller håndført maskine begrænses. Stil krav om svagt vibrerende værktøj/maskiner ved nyindkøb.
256 Kontor Fysisk arbejdsmiljø - Udsyn Administrative opgaver Der er ingen umiddelbar helbredsrisiko forbundet med manglende udsyn til omgivelserne fra arbejdsrummet.
Et lovkrav fastslår imidlertid, at der skal være mulighed for at se ud på omgivelserne, fx gennem vinduer eller døre med glas.
Udsyn til omgivelser er "udeomgivelser”. Ovenlys giver ikke mulighed for udsyn til omgivelserne. Det kan accepteres, at medarbejderne i rummet kan fornemme vejrliget gennem glaspartier til et andet lokale, med udsyn til det fri. Ligeledes accepteres udsyn til store glasoverdækkede arealer, der tilnærmelsesvis giver samme effekt som udsyn til udeomgivelser. Arbejdsrum kan indrettes uden udsyn.
257 Laboratorium Fysisk arbejdsmiljø - Træk Laboratorie- og forskningsarbejde Høje lufthastigheder kan resultere i risiko for generel utilpashed, nedsat bevægelighed af fingre, stivhed samt muskelspændinger fx i nakke, der kan resultere i hovedpine. Højt luftskifte, høj luftcirkulation kan medføre generende høje lufthastigheder i opholdszonen. Løbende kontrol af ventilationanlæggenes funktion og særlig bevågenhed på indlæsningsluftens hastighed og retning.
Bekendtgørelse 835 Faste arbejdssteders indretning
AT-vejledning A.1.1 Ventilation på faste arbejdssteder
AT-vejledning A.1.11 Arbejdsrum på faste arbejdssteder
AT-vejledning A.1.2 Indeklima
Page 1 of 71